PC Press info: software, hardware, peopleware

DLNA – kako funkcioniše?

Bilo da je reč o smart telefonima, tabletima ili televizorima – proizvodi sa oznakom DLNA trebalo bi da pojednostave zabavu uz muziku, fotografije i filmove u kućnoj mreži. Zbog toga su se povezali proizvođači iz raznih branši.

Najjednostavniji primer je reprodukcija video-snimka s mobilnog telefona na televizor. To samo po sebi nije ništa novo, ali u prošlosti smo morali da povežemo smart telefon ili neki drugi medijum s televizorom. U najkomplikovanijem slučaju morali smo da konvertujemo film u neki drugi format da bismo mogli da ga reprodukujemo. Sve to više neće biti neophodno s proizvodima koji na sebi nose oznaku DLNA: smart telefon strimuje video-snimak unutar mreže pravo na televizor, a pritom ništa ne mora da se presnimava ili konvertuje u druge formate.

 DLNA

Sony i Intel osmislili su DLNA, Digital Living Network Alliance, još 2003. godine, a u međuvremenu se priključilo više od 200 firmi iz oblasti mobilne telefonije, elektronike i informacione tehnologije, brendovi kao što su AT&T, Asus, Cisco, HP, Motorola, LG, Qualcomm i Research in Motion; učestvuju i neki mobilni operatori. Zajednički cilj je da njihovi proizvodi budu međusobno kompatibilni, da definišu zajednička pravila koja će omogućiti različitim grupama proizvoda (smart telefoni, tableti ili računari, digitalni foto-aparati i kamere, televizori i štampači) da koriste sadržaje koji su memorisani na raznim mestima unutar mreže. Ta pravila i standardi objedinjeni su u DLNA Guideline-u, koji trenutno postoji u verziji 1.5.

Sadržaji i uređaji

DLNA s jedne strane razlikuje sadržaje – slike, audio i video – kao i različite tipove uređaja, kao na primer, servere, plejere ili štampače, kako bi drugi uređaji koji su uključeni u mrežu mogli da zatraže odgovarajuću uslugu. Na DLNA sertifikatu, koji se dobija nakon što uređaj prođe sve testove i provere, može se videti za koje uređaje i medijume postoji podrška. U standardne formate spada JPEG za slike, LPCM za audio, a MPEG2 za video-sadržaje. Osim tih minimalnih zahteva, većina uređaja, naravno, podržava mnogo više formata. Svako ko želi da se informiše pre nego što kupi novi hardver, može to da uradi preko pretrage proizvoda na web stranici www.dlna.org na engleskom jeziku ili preko aplikacije DLNA Mobile Product Info Search koja se može preuzeti za Android, BlackBerry i Windows Phone.

Infrastruktura

Preduslov za zajedničko korišćenje medija je da svi uređaji budu povezani u okviru iste mreže. Tehnički posmatrano, moraju da podržavaju i UPnP. To je skraćenica za Universal Plug and Play i potvrđuje da postoji mogućnost komunikacije sa uređajima koji ne moraju nužno da budu od istog proizvođača, bez obzira na to da li se povezivanje odvija preko Ethernet mreže ili bežično preko WiFi-a, WiFi Direct-a ili bluetooth-a. Sertifikati nas informišu i o mogućnostima povezivanja, a više o tome možemo takođe da saznamo preko DLNA web stranice. U skladu s DLNA standardima, proizvođač obezbeđuje interfejse u obliku aplikacija i komandi za funkcije. Samsung je jedan od članova DLNA alijanse koji se već uveliko služi ovim konceptom. U portfoliju Samsung-ovih proizvoda nalaze se televizori i kamere, smart telefoni i tableti – drugim rečima, brojni proizvodi sa sofverom Allshare koji se zasnivaju na DLNA protokolima.

Kako se koriste uređaji koji podržavaju standard DLNA, šta vam je potrebno za kvalitetnu multimediju u celom stanu i kako sve to radi, pročitajte u aprilskom broju časopisa connect koji je u prodaji od 19. marta.


* Ovaj tekst je star 944 dana, pa neke činjenice u međuvremenu mogu biti izmenjene

Srodne vesti:
Comments are closed.