PC Press info: software, hardware, peopleware

Pažnja, stižu virusi!

Predstoji li invazija virusa za smart telefone? I kako da se zaštitimo? Evo kakva je situacija.

Bez zaštite nije bezbedno – to je mišljenje većine modernih ljudi – pa zato nikada i ne idu na internet bez antivirusnih programa. Jer, štetan softver na internetu može da se krije na mnogim web stranicama, u preuzetim sadržajima, mejlovima sa atačmentom, a tu su i direktni napadi na računare koji su preko širokopojasnih priključaka stalno povezani sa internetom. Zato se podrazumeva da na našim Windows računarima imamo zaštitne programe sa antivirusnim skenerima, Firewall-ovima, anti-spam alatkama i automatskim ažuriranjem, koji viruse stavljaju u karantin ili ih brišu.

Međutim, kakva je situacija kod smart telefona? Jesu li korisnici i u ovom slučaju tako dobro obezbeđeni kao kada koriste računare? To pitanje je sebi postavio i stručnjak za telekomunikacije Congstar. Ovaj Telekom-ov izdanak je, zajedno s nedavno oformljenim zastupništvom connect Freestyle, napravio anketu na internetu kako bi saznao da li korisnici smart telefona razmišljaju o zaštiti od virusa.

Učestvovalo je 12.000 osoba između 14 i 69 godina, prosečna starost bila je 42 godine, što je ujedno i nemački starosni prosek. Oko tri četvrtine ispitanika (73,6 procenata) bili su muškarci, a nešto više od četvrtine bile su žene.

Kada se postavljaju tehnička pitanja, dobrovoljno učešće muškog dela populacije znatno je veće pa je jasno da anketa nije baš reprezentativna. Zanimanje za najnovije tehničke trendove očigledno je najvažniji preduslov za nečiju spremnost da učestvuje u ovakvim anketama. Natprosečno tehničko interesovanje ispitanika potvrđuje prvo pitanje na koje je bilo dozvoljeno davanje većeg broja odgovora – pitanje o tehničkoj opremljenosti:

Stoni računar imalo je 72% učesnika, 75% laptop, 11% tablet i 89% smart telefon.

Koliko pažnje korisnici smart telefona posvećuju zaštiti od virusa, da li su virusi u telefonima realna opasnost i kako se zaštiti od njih, pročitajte u aprilskom broju časopisa connect koji je u prodaji od 19. marta.


* Ovaj tekst je star 965 dana, pa neke činjenice u međuvremenu mogu biti izmenjene

Srodne vesti:
Comments are closed.