PC Press info: software, hardware, peopleware

Umereno oblačno

Svi govore o „obaku“ (Cloud). Za privatna lica je pritom, najzanimljivi online skladišni prostor. Connect predstavlja postojeće ponude.

 

 

 

 

 

 

 

Ponuda je sve veća
U poslednje vreme sve više ponuda niče poput pečuraka. Pregled tržišta sa Cloud skladišnim prostorom za privatne korisnike u tabeli na kraju teksta, predstavlja 35 provajdera koji uglavnom nude nekoliko varijanti svog proizvoda. Zaista, postoje odlični razlozi zašto „online-hard-diskovi“ postaju tako popularni: ako smo korisnik koji mnogo putuje, rasterećuje nas činjenica da su svi važni dokumenti sačuvani u jednom centralnom skladišnom prostoru – i da svi uređaji koje koristimo mogu da mu pristupe. Bekap sadržaja iz „oblaka“ sa matične ploče, štiti ne samo od iznenadnog gubitka već i od nesreća kao što su krađa, požar ili štete nanete vodom,.
Osim toga, moramo da napomenemo da su online skladišni prostori idealni za razmenu ogromne količine podataka sa trećim licima. Naročito kada imamo uvidu da je dozvoljena veličina datoteka koje možemo da prikačimo za mejl i šaljemo preko interneta ograničena. Svako ko kolegama, prijateljima ili rođacima želi da pošalje obimnu zbirku fotografija, video sadržaje ili nešto poput toga, moraće vrlo brzo da pribegne uslugama kao što su Dropbox, Rapidshare, Wuala i drugim.
Ako želimo da iskoristimo mogućnosti koje pruža „oblak“ nadvijen nad čitavim svetom, stavljeni smo pred veliku dilemu – i vrlo brzo uviđamo da se ponude veoma razlikuju. Na šta, dakle, Cloud-početnici moraju da obrate posebnu pažnju?

Ne pružaju svi mogućnost razmene podataka
Kao prvo, na namenu izabrane usluge. Neke ponude, kao one koje se mogu naći kod Mozy Home-a ili Spideroak-a, namenjene su isključivo za online bekap i nisu pogodne da se trećim licima stavi na raspolaganje link preko koga mogu da pristupe određenim podacima. Opet drugi, kao što je Apple-ov iCloud koji će uskoro početi da nudi svoje usluge na tržištu, ili CloudDrive čije se usluge mogu koristiti samo u Americi, specijalizovali su se za sinhronizaciju podataka između nekoliko različitih uređaja. Onaj ko želi svoj Cloud skladišni prostor da koristi i za razmenu podataka, morao bi unapred da se informiše postoji li uopšte takva usluga kod određenog provajdera.

 

Više detalja o ponudi skladišnog prostora “u oblacima” naći ćete u oktobarskom broju časopisa connect koji je u prodaji od 19. septembra.


* Ovaj tekst je star 1147 dana, pa neke činjenice u međuvremenu mogu biti izmenjene

Srodne vesti:
One Trackback/Ping