PC Press info: software, hardware, peopleware

Tehnološki trendovi 2012.

Četvorojezgarni procesori, LTE, superoštri ekrani, ultratanki uređaji i televizori sa operativnim sistemom Android nagoveštavaju da je pred nama uzbudljiva godina.

Tableti

Konkurenciji se jedno mora priznati: oni pokušavaju sve kako bi skinuli Apple sa čelne pozicije na tržištu tablet računara. Kompanije Acer, Asus i ostali krenuće s novom generacijom tableta u lov na iPad. Opet je Android platforma izbora, jer Windows 8 za tablete još nije gotov i verovatno će se pojaviti tek 2013. Kod najavljenih tableta primećuje se ekstremno visoka rezolucija ekrana. I dok su vrhunski modeli dosad imali rezoluciju od 1280 x 720 tačaka, novi model Charge ima 1920 x 1200 piksela – što je više od HD televizora. Drugi veliki trend predvode tableti sa četvorojezgarnim (Quad Core) procesorima. Nvidia sada koristi dobar čipset Tegra 3, koji se već ugrađuje u nove Acer-ove i Asus-ove tablete. Međutim, tableti sa Android-om moći će zaista da ugroze iPad tek kada Google-u pođe za rukom da u okviru svoje platforme prikazuje filmove, video-zapise i reprodukuje muziku na način koji odgovara korisnicima.

Smart telefoni

Godina 2012. biće zaista napeta: smart telefoni više klase preći će granicu rezolucije od 1000 tačaka i postaviti nove standarde reprodukcije slike. Samsung, Sony i LG već su predstavili prve modele s rezolucijom od 1280 x 720 tačaka, dok se Huawei priklonio lucidnom trendu tankih telefona u nameri da na tržište izbaci model tanji od sedam milimetara. Zapanjujuće je kada se pomisli kakva tehnologija je smeštena u takvom uređaju. A što se tehnologije tiče, nje će u budućnosti biti još više, na primer LTE. Taj standard za mobilnu telefoniju četvrte generacije sve češće se ugrađuje u smart telefone, a ove godine hvata zamah. Na tom polju najveći napredak je ostvaren u SAD, gde su prvi LTE modeli već spremni za izlazak na tržište. I da ne zaboravimo: NFC. Ako telefon ima ugrađen senzor za komunikaciju na malim rastojanjima, onda je pogodan, na primer, za berze. Predvodnik na polju platformi za mobilne telefone, Google, nastaviće dalje da izgrađuje i učvršćuje poziciju svog Android-a. Novi smartfoni sa Android-om pojavljivaće se gotovo na svakih nedelju dana; zahvaljujući saradnji sa Nokijom, Windows Phone ima dobre šanse da se pridruži iOS-u i Android-u kao vrhunskim operativnim sistemima.

 

Ultrabook-ovi

Naziv za novu vrstu notebook računara upućuje na lakoću, dizajn i ekstremno brzo podizanje sistema. Manje je poznata činjenica da je ovaj pojam zaštićeni znak kompanije Intel i da su proizvođači obavezni da, osim ugradnje procesora ovog proizvođača, poštuju zadate karakteristike u vezi sa debljinom, izdržljivošću baterije i brzine podizanja sistema. Stoga su kupci svih ultrabook-ova na Sajmu potrošačke elektronike (CES) mogli da očekuju podizanje sistema za maksimalno sedam sekundi kao i minimalnu izdržljivost u radu od pet sati, dok Intel najavljuje čak i osam časova. Novi tržišni segment je šansa za oslabljeno PC tržište, pa su neki proizvođači priredili iznenađenje predstavivši svoje prve ultrabook-ove sa dobrom opremom i puno novih ideja: mnogi od njih ističu smeštaj velikih ekrana u manja kućišta. Multitouch funkcije, pozadinsko osvetljenje za tastaturu, kao i USB 3.0 i HDMI priključak, već se ugrađuju u većinu ultrabook-ova. Kompanije kao što je Lenovo svojim modelom IdeaPad Yoga, zahvaljujući rotirajućem ekranu spajaju notebook i tablet u jedan uređaj, ali se ovde još mora sačekati pojava operativnog sistema Windows 8.

 

Koliko će televizori biti “pametni” u 2012. godini, koliko će biti efikasna komunikacija smart telefonima i tabletima i koliko će tanki i lagani biti ultrabook računari, pročitajte u martovskom broju časopisa connect koji je u prodaji od 19. februara.

 

 


* Ovaj tekst je star 1001 dana, pa neke činjenice u međuvremenu mogu biti izmenjene

Srodne vesti:
Comments are closed.